Voedingsbeleid VSO de Ortolaan Heibloem

De school heeft als primaire taak onderwijs te bieden. Daarnaast moet de schoolomgeving bijdragen aan de gezondheid van leerlingen en een beschermende plek zijn waar gezond gegeten en gedronken wordt. School is medeverantwoordelijk voor de opvoeding van jonge mensen. Dit vanzelfsprekend samen en in samenwerking met ouders/verzorgers.

Binnen onze school ziet dat er op gebied van voeding zo uit;

Educatie:

• Binnen de lessen verzorging besteden wij aandacht aan gezondheid, lichaamsverzorging en gezonde voeding. Kooklessen behoren hierbij ook tot het vast, terugkerend aanbod.

Omgeving:

• Wij hebben geen schoolkantine waar we voedsel of drank verkopen. Leerlingen nemen zelf iets te drinken en boterhammen mee naar school. Hierbij letten wij op wat leerlingen mee naar school nemen.
  • Chips, snoepgoed, grote verpakkingen frisdrank en energiedrankjes zijn niet toegestaan.
  • Onze leerlingen en het personeel kunnen eenvoudig zelf watertappen bij een watertap in alle klaslokalen.
  • Wij houden ouders/verzorgers op de hoogte van het beleid omtrent eten en drinken op school via de website van onze school en nieuwsbrieven.

Signalering:

• In het kader van signalering onderzoekt de jeugdarts jaarlijks leerlingen op school. Mocht school zorgen hebben over het voedingspatroon van een leerling, nemen wij altijd contact op met ouders/verzorgers om deze zorg te delen. Indien gewenst kunnen wij verwijzen naar een instantie die hulp kan bieden daar waar het gaat om voeding, gezondheid en overgewicht.
  • Onze school neemt deel aan de Jeugdmonitor van de GGD, welke vierjaarlijks wordt afgenomen.

Met de subsidie vanuit de Provincie Limburg in het kader van de Gezonde School zal de Ortolaan dit schooljaar tijdens pauzes gratis fruit aanbieden aan alle leerlingen.