Het beste onderwijs realiseren samen met onze leerlingen.

Dagje meelopen Vista college

04 december 2019

Op donderdag 23 november zijn de leerlingen van VMBO-K/TL leerjaar 3 en 4 een ochtend gaan meedraaien bij de koksopleiding niveau 3 van het Vista College te Heerlen. Ze zagen studenten aan het werk en hebben zelf ook de handen uit de mouwen gestoken. In tweetallen werden ze gekoppeld aan een student die instructies gaf voor het maken van een aantal heerlijke culinaire hoogstandjes. Het pastadeeg werd zelf gekneed en gedraaid, de bijbehorende ricottavulling van champignon zelf gemaakt en het gerecht werd prachtig aangekleed. Als dessert was er bavarois, uiteraard ook weer zelfgemaakt vanaf de basis.

Een aantal leerlingen hebben mogen ontdekken dat ze het werken in de keuken veel leuker vonden en beter konden dan ze gedacht hadden. Precies de ervaring waarvoor een dergelijk meeloopmoment waardevol is.

Nadat we heerlijk hebben kunnen genieten van het diner volgde er een rondleiding. We mochten een kijkje nemen in de overige praktijklokalen en kregen uitleg van de betreffende vakdocenten.

Het was een leerzame dag waarop de leerlingen vooral veel over zichzelf hebben kunnen ontdekken en veel plezier hebben gehad.

 

Juul;

De meeloopdag:

We kwamen gewoon naar onze eigen school een half uurtje nadat de school was begonnen vertrokken we naar de mbo-koksschool. We kwamen daar en er stond al iemand klaar om ons mee te nemen (het was dus goed voorbereid). We verzamelde en gingen met een groep bij een staan toen werd er wat verteld over de school en kennis gemaakt. Daarna liepen we met zijn alle naar het kooklokaal, er waren al leerlingen bezig in dat kooklokaal (leerlingen van de koksschool). We moesten onze spullen opbergen in de kluisjes die in het lokaal aanwezig waren. Daarna kregen we een schort en moesten we onze naam op een stikker schrijven en op onze schorten plakken. Ieder van ons moest een tweetal vormen en bij iemand van de koksschool gaan staan. We maakte eventjes kennis met de leerling van de koksschool en begonnen met hem of haar te helpen. Hij gaf ons tweetal een paar opdrachten en moesten beginnen. We hebben als eerste toen we daar kwamen een toetje gemaakt (daar waren ze al mee bezig). Daarna hebben we alles afgewassen en afgedroogd. Ze gaven ons een nieuw recept en daar zijn we met verder gegaan. Iedereen kreeg weer een taak en begon. Toen dat klaar was hadden we nog maar weinig tijd over, we mochten het eten wat we gemaakt hadden op eten. Na het eten kregen we nog een kleine rondleiding en gingen we terug naar onze eigen school.

 

Mijn ervaringen en wat heb ik geleerd:

De leerlingen die daar waren zijn best gezellig zij hebben ons daar ook het meeste vertelt en geleerd. Als zij daar gaan koken zijn zij van het begin van de schooldag tot aan het eind van de schooldag bezig met koken. Dat is bij onze eigen school heel anders want wij hebben maar twee lesuren de tijd (13:30 uur). Ze hebben daar ook theorievakken volgens onze partner waar we mee samengewerkt hebben. De basisvakken heeft hij gezegd zoals Nederlands, Rekenen, Biologie en Engels enz. De dag dat wij kwamen meelopen letten ze iets minder op de regels want dat was hun oefen dag, ze hadden namelijk ook nog een dag in de week waar ze alles perfect moesten doen. Het bijzondere wat ik vond dat daar ook kinderen zitten met Autisme en ADHD. De jongen waar we mee hadden samengewerkt had namelijk ook ADHD en kwam ook van speciaal onderwijs af, hij zei ook dat hij niet de enige op die school was die dat had.

 

Mijn mening:

Het was een leuke dag om mee te maken. Het ging ook wel tegen mijn verwachting in omdat ik dacht dat het toch ging tegenvallen. Maar we hebben het leuk gehad, ik zou alleen nog steeds niet in de keuken willen staan. Omdat ik liever toch een andere richting van leerweg in wil gaan. Ik had ook niet verwacht dat we gelijk aan het werk zouden moeten gaan.

 

 


De link naar de huidige pagina is naar je klembord gekopieerd


Nieuwsarchief

De Ortolaan Heibloem

Meijelseweg 2C

6089 ND Heibloem

Tel.: 0475 - 49 13 28

E-mail: Ortolaan.Heibloem@aloysiusstichting.nl