Leestijd 3 - 4 min
Ashley gaat van stage naar baan
"Wij geven mensen die iets extra's nodig hebben om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt graag de kans"
Riny van de Schoor van CSU Schoonmaak leert Ashley van De Ortolaan Heibloem de fijne kneepjes van het vak terwijl zij samen de lokalen en gangen schoonmaken. Ashley komt op termijn in dienst bij het schoonmaakbedrijf en gemeente Peel en Maas helpt mee.

Riny is voor het eerst stagebegeleider en ze vindt het leuk om haar kennis over te dragen. “Je eigen werk duurt natuurlijk iets langer, maar dat is niet erg. Ik werk al zestien jaar in de schoonmaakbranche hier op school. In het begin keek Ashley de kat uit de boom, maar nu praten we meer samen, hè Ashley?”

Ashley knikt. “Samen werken vind ik het gezelligst, maar alleen gaat wel steeds beter. Ik zou hier straks wel graag willen blijven, want ik ben kei-verlegen en hier ken ik alles goed.” “Maar als jij mensen een beetje beter kent, stel je je wel open”, vindt Riny. “Dat komt echt wel goed.”

Riny, Ashley en Ineke

Werk biedt structuur

Ineke Swartjes van De Ortolaan Heibloem heeft Ashley afgelopen jaren zien groeien op school. “Het was een ontdekkingstocht. Ashley heeft allerlei interne stages gedaan, ook in de winkel bij ons leerwerkbedrijf De Luifel. Met ouderen werken vond ze leuk, maar ook nog wel lastig. Nu ervaart ze dat de structuur die werken meebrengt, fijn is. Ze piekert minder, bijvoorbeeld. Ze doet meer zelfvertrouwen op in haar huidige stage, ze durft steeds meer te vertellen en te vragen.”

Rayonmanager Jeroen Mooren van CSU Schoonmaak: “Wij geven mensen die iets extra’s nodig hebben om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt, graag de kans. En we hebben er ook een aantal goede ervaringen mee. Zo hebben we mensen zo zien groeien dat zij uiteindelijk hun eigen vaste pand kunnen schoonmaken. Daar ben ik supertrots op. We investeren ook in goede begeleiding, ook voor medewerkers die andersoortige ondersteuning nodig hebben. Denk aan budget-coaching of psychosociale ondersteuning.”

Jeroen Mooren van CSU en Sandra Smeets van gemeente Peel en Maas.
Kwetsbare groepen perspectief bieden ziet het bedrijf als een belangrijke missie. Ook op het gebied van milieu en omgeving is CSU graag duurzaam bezig.

Ashley blijft in beeld

Jongerencoach Sandra Smeets van gemeente Peel en Maas is lid van het integraal team kwetsbare jeugdvolwassenen. “Alle hulpvragen over jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet voor kwetsbare jongvolwassenen van 17 tot 27 jaar komen hier samen, zodat niemand van loket naar loket hoeft”, vat zij bondig samen. Zo is en blijft Ashley ook in beeld als bijvoorbeeld ondersteuning nodig is op welk leefgebied dan ook.

Nu al overlegt de jongerencoach met Ineke Swartjes en ook Jeroen Mooren over goede begeleiding voor Ashley op de werkvloer bij CSU als zij voldoende stage-ervaring heeft en in dienst komt. “Ashley kan straks een jobcoach krijgen en voor CSU is er loonkostensubsidie. Het zou natuurlijk geweldig zijn als Ashley vanuit haar stage door kan in een baan in een vertrouwde omgeving met bekende gezichten.”

En: als het zover is en Ashley ontvangt haar eerste loon? “Ik houd wel erg veel van shoppen”, lacht ze. “Maar ik wil ook graag mijn rijbewijs halen.”

Duurzaam ondernemen

CSU Schoonmaak is de vaste schoonmaakpartner van de Aloysius Stichting. Dat het bedrijf leerlingen stage- en baankansen biedt, was een pré in het aanbestedingstraject. CSU won eind 2020 de Koning Willem I prijs voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Volgens de jury is CSU koploper in technologische en sociale innovatie. Meer dan elf procent van de medewerkers heeft een zogenoemde social return-indicatie. Kwetsbare groepen perspectief bieden ziet het bedrijf als een belangrijke missie. Ook op het gebied van milieu en omgeving is CSU graag duurzaam bezig.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Sterk onderwijs voor een betekenisvolle toekomst juni 2021